"Eén keer moet het kwartje vallen"

Jack 500 pixels

Het verhaal van Jack, 62 jaar

Jarenlang werkte ik met veel plezier als magazijnmedewerker bij Philips en Adimec, maar helaas heb ik afscheid moeten nemen. Bij Adimec ging het na de crisis in 2009 minder. De eerste sanering kwam in 2013. Bij de tweede sanering en reorganisatie in 2016 liep het voor mij niet goed af. Ik kwam in de WW.

Eén keer moet het kwartje vallen

Drie jaar lang heb ik mijn uiterste best gedaan aan werk te komen. Ik schreef per jaar zo’n 100 tot 150 brieven. Ik solliciteerde heel veel. Wat ik het ergste vond, is dat ik soms helemaal niets hoorde. Het kwam ook vaak voor dat ik de brief net had verstuurd en binnen twee uur een afwijzing in mijn mailbox had. Regelmatig mocht ik op gesprek komen, maar het lukte nooit. Toch bleef ik de moed erin houden en dacht altijd: ‘één keer moet het kwartje vallen’.  

Brokken maken

Dat het niet lukte had verschillende redenen. Voor magazijnmedewerker heb je tegenwoordig een hef- en reachtruckcertificaat nodig. Met een scholingsvoucher via het UWV heb ik geprobeerd dit praktijkdiploma te halen. Maar het is me niet gelukt. Ik zou zeker brokken hebben gemaakt want het lukte me niet goed de hoogte te bepalen in de stellingen. Daarnaast heb ik gezondheidsproblemen, ik heb COPD. Bij een sollicitatie had ik een keer de pech dat ik een paar trappen op moest. Dat er iets mis was met mijn gezondheid kon ik niet meer verbergen. Ook denk ik dat mijn leeftijd wel een rol heeft gespeeld. "Wij zoeken voor ons ‘jonge team’ heeft mij overigens nooit belemmerd om te solliciteren. Ik schreef in mijn motivatiebrief dat ik met alle leeftijden goed overweg kan".  

Allemaal werk

Toen mijn WW-uitkering stopte kreeg ik een uitnodiging van Wijeindhoven om eens te komen praten. Nog geen week later had ik een afspraak met Leon Fiddelaars van het Participatiebedrijf. En 18 september begon ik voor twaalf weken aan het Werk aan werk traject met Lisanne van den Hurk en Oumar Traore. We waren met 9 deelnemers. Op 6 december was de groep leeg. We hebben allemaal werk gevonden!

Taxichauffeur

Ik heb heel veel geleerd. Je leert vooral luisteren naar andere mensen. Voor iedereen is er volop gelegenheid zaken te delen en er in de groep verder over te praten. Iedereen kwam aan de beurt en voor elkaar zochten we naar oplossingsmogelijkheden. Zo ook voor mij. Ik bracht een van de deelnemers bij regenachtig weer naar huis. Toen ik vanwege een markt handige sluiproutes nam zei zij spontaan: "waarom word je geen taxichauffeur"?

Vlotte babbel

Een paar dagen later kwam Peter Driessen vertellen over het Werkgelegenheidsteam en vroeg iedereen waarin hij of zij goed in was. Voor mij is dat contact met mensen, ik ben heel sociaal ingesteld. Peter was de tweede in drie dagen die mij vroeg: “waarom word je geen taxichauffeur. Je hebt een vlotte babbel en je kunt goed luisteren.”

Werk-aan-Werkmarkt

Ineens kwam alles in beweging. Mijn cv werd opgestuurd naar Van Gerwen Taxi, want zij kennen de eigenaar Marco van Gerwen. Ik ging naar de Werk-aan-Werkmarkt in het Philips Stadion, had een speeddate bij de stand van Van Gerwen Taxi en meteen had ik een afspraak om kennis te maken. Het ging ineens allemaal heel snel. Het echte sollicitatiegesprek ging heel goed dankzij wat ik geleerd had tijdens de sollicitatietraining. Deze tips heb ik meteen toegepast in het gesprek.

Te veel aan het ‘ikken’

Ik kreeg bijvoorbeeld in de training vanuit de groep feedback op mijn elevatorpitch. Ik was te veel aan het ‘ikken’ en dat kwam niet goed over. Ik kreeg de tip om te vertellen wat andere mensen van mij vinden. Dat kon ik mooi gebruiken in mijn sollicitatiegesprek. Ook kreeg ik de tip dat ik vooral de regie in eigen handen moest houden. Zelf aan de knoppen zitten: "zo wil ik het hebben”. Dus zei ik: “woensdag ben ik moeilijk bereikbaar, zal ik u daarom zelf bellen over de uitslag van het gesprek”. Dat vonden ze meteen goed. Het pakte allemaal goed uit. Inmiddels ben ik bezig met mijn taxiopleiding (drie maanden), als ik dit haal heb ik baangarantie, met een contract voor één jaar.

90% resultaat

Het meest verrassende vind ik dat ik drie jaar zelf heb geprobeerd een baan te vinden en dat het met het Werk aan werk traject in drie maanden (voor iedereen) is gelukt. Ik raad dan ook iedereen aan om een traject te volgen bij het Participatiebedrijf. Ik durf wel te zeggen dat het resultaat 90% is. Zover word je wel begeleid en geïnstrueerd. Naast deelname in de groep word je ook individueel begeleid. Je moet wel zelf mee willen doen en een beetje geluk hebben.

Wat ook heel belangrijk in zo'n traject is: “wij hadden van het begin af al een hele leuke, fijne groep. Veel gelachen, gehuild en gedeeld. Dan kan je elkaar veel helpen.” Als dank heb ik een mooi sinterklaasgedicht geschreven en iedereen op iets lekkers getrakteerd.