Specialist Participatie Maurice Forsthövel: "Ik wil niemand terugzien!"

Maurice Forsthövel is senior specialist participatie bij het Participatiebedrijf. Hij coacht en traint werkzoekenden om de weg naar werk terug te vinden. Hoe boeiend en fijn hij zijn werk en contact met werkzoekenden ook vindt, hij wil eigenlijk niemand terug zien…

Maurice expertblog 500pixels

“Mijn doel is om mensen binnen 12 weken weer klaar te stomen voor werk. Het liefst zie ik niemand terug. Want dat betekent dat ze nog steeds werk hebben. De weg naar werk is voor iedereen anders. Juist dat maakt mijn werk na al die jaren nog steeds zo boeiend. Ik wil mensen ondersteunen bij de stappen die ze kunnen zetten. Daarvoor put ik uit mijn ‘gereedschapskoffer’. Daarin zitten heel concrete tools, zoals voorbereiding op sollicitatiegesprekken of andere doelgerichte tips om werk te vinden. Maar er zitten ook minder tastbare dingen in, zoals complimenten en vertrouwen geven. Uiteindelijk draait het om de juiste mindset. Een doel stellen en leren om in jezelf te geloven is dé basis om werk te vinden.”

Springplank

“Mijn trainingen zijn bedoeld als springplank naar werk. Daarover ben ik vanaf de start heel helder. Een bijstandsuitkering is een vangnet en geen hangmat. Je moet ook reëel en eerlijk zijn. Meteen je droombaan vinden is voor bijna niemand weggelegd. Ik wil werkzoekenden laten inzien dat ze met kleine stapjes steeds dichter bij hun ideale baan kunnen komen. Werkervaring en competenties verwerven zijn daarbij heel belangrijk. Ik ben daar een levend voorbeeld van. Ik heb lang in de ICT gewerkt, maar mijn droombaan was coach en trainer zijn. Door in mijn CV de juiste accenten te leggen, is me dat uiteindelijk ook gelukt. Doordat ik wist wat mijn doel was, kon ik daar heel gericht in tussenstapjes naar toe werken. Dat wil ik cliënten ook meegeven: werk actief en met een brede blik aan werk aan concrete tussendoelen. Soms is het beter om een baan te accepteren die bij je huidige mogelijkheden past. Dan kun je van daaruit verder groeien.”

Kleine stapjes, groot resultaat

“Werkzoekenden die mijn training volgen hebben allemaal hun eigen bagage. Het is maatwerk én mensenwerk. Dat maakt mijn werk zo boeiend. Door goed te luisteren en me in te leven kan ik iemand heel gericht ondersteunen. De een heeft al genoeg aan tips om een sollicitatiebrief en CV te maken. Een ander moet eerst zijn zelfvertrouwen en zelfredzaamheid opbouwen. Dat leidt misschien niet altijd binnen twaalf weken tot een baan. Maar toch zetten deze kandidaten binnen die periode de grootste stappen. Ze leren in zichzelf te geloven. Ik zeg altijd in mijn trainingen: ‘Ik kan je alles geven, behalve een baan. Dat moet je zelf doen.’ Het maakt me wel trots dat dat zo vaak ook lukt.”

Blijven leren

“In de loop der tijd heb ik in de praktijk veel ervaring opgedaan. Wat ik geleerd heb is om werkzoekenden de verantwoordelijkheid te geven voor hun zoektocht naar werk. Dat was even wennen, want ik voel me verantwoordelijk voor en betrokken bij iedereen die ik coach. Het is voor mij altijd de kunst om de balans te vinden tussen genoeg ruimte en verantwoordelijkheid geven en de juiste coaching en training. Mijn werk doe ik met passie en plezier, maar zelf wil ik me ook graag blijven ontwikkelen. Inmiddels heb ik de opleiding jobcoach afgerond. Zo’n functie – in combinatie met coaching en training – is nu mijn droombaan!”