Start pilot VR Experience Room als arbeidsmarktoriëntatietool

Met VR op zoek naar de baan die bij jou past

Op 18 november start bij het Participatiebedrijf een pilot met virtual reality. Wethouder Yasin Torunoglu had tijdens de Werk-aan-Werk markt op 31 oktober de primeur om als eerste de VR bril op te zetten en in 360 graden kennis te maken met diverse werkplekken. Het doel is om met deze techniek de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Werkzoekenden stappen in de VR Experience Room en maken in beeld en geluid kennis met beroepen uit diverse branches. Tijdens de pilot meet Ergon de effectiviteit en onderzoekt andere toepassingsmogelijkheden van VR.

YasinTorunoglu VR bril 500px

Tool voor arbeidsmarktoriëntatie

De VR video’s geven in 360 graden een realistisch beeld van het beroep en de werkomgeving, omdat iemand uit het veld hen ‘rondleidt’ op hun werkplek. Hierdoor creëren we betere verwachtingen of nemen we vooroordelen weg. Werkzoekenden maken daarnaast dankzij VR op een laagdrempelige manier kennis met verschillende beroepen en branches. Ook bespaart het tijdrovende bedrijfsbezoeken, voor zowel de werknemer als de werkgever.

Nieuwe toepassingen

Ergon ontwikkelde VR zeven video’s voor de branches groen, logistiek en schoonmaak. De ‘best practices’ wisselen we uit met andere branchepartners die VR ook als tool voor arbeidsmarktoriëntatie inzetten. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis. Op dit moment wordt met de branchepartners bekeken of er gezamenlijk video’s voor andere branches ontwikkeld kunnen worden.

Ook kijkt Ergon naar de optimalisatie en verbreding van toepassingsmogelijkheden van VR. Voorbeelden zijn de inzet van VR bij instructievideo’s of VR als hulpmiddel om vaardigheden te verbeteren en te toetsen. In opdracht van Ergon voert een studente van de Fontys opleiding Toegepaste Psychologie om deze reden onderzoek uit naar de impact en mogelijkheden van VR voor werkzoekenden. Ze monitoort het huidige gebruik en begeleidt werkzoekenden in de Virtual Reality Experience Room.

YasinTorunoglu MajdaRahouti VR bril 500px

Studente Majda Rahouti geeft wethouder Yasin Torunoglu van gemeente Eindhoven instructies over de VR bril bij de mobiele stand van de VR Experience Room op de Werk-aan-werk markt. De wethouder had de primeur om als eerste de VR bril op te zetten.