“Gedurende het traject zie je het zelfvertrouwen bij de werkzoekenden groeien.”

Petri 500pixels

Het verhaal van Petri.

Yoga was al een onderdeel van het traject Anders, Denken, Doen en Bewegen bij het Participatiebedrijf. Toen de yogadocent ermee stopte kwamen ze bij mij met de vraag om deze lessen over te nemen. Het voordeel is dat ik een eigen ruimte tot mijn beschikking heb. Ik was direct enthousiast en heb het aanbod met beide handen aangegrepen.

Gezonde geest in een gezond lijf

Het Anders, Denken, Doen en Bewegen traject duurt twaalf weken, waarbij zij ook twaalf yogalessen bij mij volgen. Ik gebruik voor deze lessen hatha yoga, waarbij we een aantal oefeningen doen en als laatste een ontspanningsoefening. Hatha yoga is één van de acht onderdelen van yoga, het fysieke deel. Soms doen we ook wat meditatie. Yoga stimuleert de fysieke verbinding tussen lichaam en geest. De houdingen zorgen voor een gezonde geest in een gezond lijf. Het zorgt voor ruimte, een open, flexibele geest en dat je lijf weer ‘op orde’ is. Een mooie toevoeging aan het traject.

Drempel

Voor mij als yogadocente zijn de eerste twee lessen om af te tasten wie er in de groep zitten en wat ze kunnen. Sommige mensen moeten over een drempel heen, omdat ze in het begin sceptisch zijn over yoga. Ze zijn er niet mee bekend of hebben er een bepaald beeld bij. De werkzoekenden zijn een heel ander publiek dan in mijn reguliere lessen. Deze mensen komen niet perse vrijwillig naar een yogales. Het is onderdeel van hun training. Doordat ik uitleg waarom we oefeningen doen, het niet zweverig maak en mensen zelf laat ervaren wat yoga voor ze doet, verandert deze houding vaak na de eerste paar lessen. Het is erg mooi om te zien hoe een groep zich gedurende het traject openstelt, vordert en hoe ze hun grenzen opzoeken. Daarnaast houd ik de yogalessen ook luchtig, door soms tussendoor een grapje te maken. Dat helpt om te relativeren en om de yogalessen niet te ‘zwaar’ te maken.

Iedere groep anders

De hatha yogalessen kunnen vrij pittig zijn, omdat je de oefeningen wat langer aanhoudt. De meeste kandidaten hebben nog geen ervaring met yoga en dat hoeft ook niet. Ik vind het juist prachtig om ze kennis te laten maken met yoga. Elke groep is ook anders. Iedereen heeft een eigen achtergrond en een andere fysieke gesteldheid en ik wil niemand buiten sluiten. Ik wil juist wegblijven van het gevoel van ‘Kijk mij eens goed zijn’ of ‘Kijk hoever ik kan komen met deze oefening’.

Aanpassen

Er zit een lijn in mijn lessen. Echter kijk ik altijd per groep waar de behoeften liggen en hoe de groep zich ontwikkelt en welke situaties zich voordoen. Daar haak ik dan op in. De werkzoekenden die ik yogalessen geef hebben over het algemeen meer lichamelijke klachten dan de deelnemers aan mijn andere yogalessen. Voor mij voelt het juist als een uitdaging om rekening te houden met deze lichamelijke klachten, omdat yoga je echt kan ondersteunen en de klachten kan verminderen. Yoga kan ook mentaal dingen losmaken. Dit is heel mooi maar kan ook onverwachts komen. Hier heb ik ook aandacht voor in mijn lessen. Je ziet dat de werkzoekenden ook vaak na de les nakletsen over hun ervaringen.

Goede voorbereiding

De werkzoekenden komen op het begin ‘individueel’ bij de yogales binnen in een nieuwe onbekende omgeving en sportieve kleding. Doordat ze zien dat ze niet de enige zijn die iets eng vinden of iets niet kunnen, trekken ze elkaar er doorheen. Doordat de groep samen iets fysieks moet doen in een nieuwe setting, openen ze zich op een ander level en ontstaat er saamhorigheid. Werk is vaak ook in groepsverband. Daardoor kunnen deze processen een goede voorbereiding zijn voor de opstap naar werk.

Dropping

De werkzoekenden komen in een totaal andere setting terecht dan ze gewend zijn, en met vreemden. Het voelt soms een beetje als een dropping. Ook dan word je ergens gedropt op een onbekende plek met onbekende mensen. Aan de einde van de rit heb je de weg terug gevonden en heb je de mensen leren kennen. Zo voelt het misschien voor sommigen ook met de yogalessen.

Zelfvertrouwen

Het is een reeks van twaalf lessen. Gedurende het traject zie je het zelfvertrouwen bij de werkzoekenden groeien. Ze leren met een positieve houding ‘nee’ te zeggen en hun grenzen te stellen. Zo laten ze zien wie ze zijn. Door yoga worden de grenzen op een natuurlijke manier opgezocht en verkend.

Hard werken

Soms is het lastig om een groep te sturen. Dan is het echt keihard werken. Dit komt doordat iedereen zijn of haar individuele behoeften heeft. Die uitdaging is tegelijkertijd het mooie van dit werk, maar het is niet niks. Ik doe niets op de automatische piloot, wat ik soms wel kan doen bij mijn reguliere lessen.

Echt gaaf

Aan het einde van de twaalf lessen krijg ik eigenlijk altijd positieve reacties. Een aantal wil zelfs yogalessen blijven volgen. Het kan zijn dat yoga het voor sommigen niet is, maar ik heb niet het idee dat iemand ooit een negatieve ervaring heeft gehad. Als iemand een positieve ervaring heeft gehad is dat mooi, maar als ik hoor dat ze yoga willen blijven doen is dat voor mij echt gaaf!

Over Petri

In 2011 heb ik mijn diploma behaald voor hatha yogadocent. Het laatste jaar van de opleiding, alweer 9 jaar geleden, ben ik begonnen met lesgeven. Ik volg nog altijd regelmatig workshops, retraites enzovoorts. Naast de yoga- en meditatielessen in mijn eigen yogaschool geef ik yoga- en meditatieworkshops bij bedrijven en speciale projecten. Zoals de yogalessen die ik geef bij Anders Denken, Doen en Bewegen bij het Participatiebedrijf.