“Er komt een moment dat je vindt waar je past.”

Twowaystreet

Het verhaal van Gloria.

Irma

Twee jaar geleden ben ik na de orkaan Irma naar Nederland gekomen. Ik woonde op Sint Maarten en had mijn leven daar. Irma heeft veel schade aangericht. Het hotel waar ik werkte was compleet verwoest.

Openstaan

Toen ik naar Nederland kwam, moest ik eerst erg wennen aan de Nederlandse cultuur. Het was voor mij een cultuurshock. Ik heb gelukkig mijn familie om mij heen die al jaren terug hierheen zijn gekomen. Thuis voelt het dan toch een beetje zoals op Sint Maarten. Als iedereen zich openstelt voor de nieuwe cultuur loopt het goed af. Het aanpassen en leren van een nieuwe cultuur komt namelijk niet zomaar. Je moet er voor werken. Ik stond en sta open voor de Nederlandse cultuur. Ook al is deze heel anders dan op de voormalige Antillen. Je moet blijven leren. Hoe oud je ook bent. Openstaan, observeren en contact met mensen maken is goed voor je beeldvorming. Zo leer je een nieuwe cultuur kennen.  Ik zie het als een hele belevenis, als een ervaring. Alles samen maakt hoe je bent. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe dingen. Hier heb ik geen baan, maar wil mijn horizon verbreden. Daarom vond ik het fijn dat ik het advies kreeg om het traject Werken aan Werk te volgen bij het Participatiebedrijf.

Oriëntatie

Wat ik echt nuttig vond tijdens het traject waren de workshops, zoals arbeidsmarktoriëntatie. Je leert hoe de arbeidsmarkt er in Nederland uitziet. Dus kijken wat werkt voor mij? Waar pas ik? In welke branche en bij welke werkgever? Ik was mijn oude baan gewend. Maar ik zet geen oogkleppen op. Ik wil juist verder kijken wat er is. De workshop was daarom voor mij erg waardevol.

Tools

Tijdens de trainingen kregen we veel feedback. Ik vond dit prettig. Je moet niet alle feedback persoonlijk nemen. Ik neem alle feedback aan. Ik zie het als kansen en tools, waardoor ik mijzelf kan verbeteren en ik kan leren. Oumar, mijn trainer, heeft mij erg goed geholpen met mijn CV. Door praktische en handige tips te geven. Want hoe je een Nederlandse CV moest opstellen was voor mij nieuw. Ik werkte al 23 jaar bij dezelfde werkgever.  Ook heeft hij mij geholpen met het vertalen van mijn Engelse CV naar het Nederlands. Door het traject heb ik nu tools in handen, zodat ik weet hoe ik moet solliciteren. Ik heb geleerd wat werkgevers in Nederland van mij verwachten. Ik heb al deze hulp zomaar gekregen. Ik hoefde niet eens te betalen!

Always say yes

Toen ik hier in Nederland kwam was niet alleen de Nederlandse cultuur nieuw, maar ook de Nederlandse werkcultuur. Op Sint Maarten werkte ik al 23 jaar in hetzelfde hotel. We hebben geleerd om altijd een alternatief te bieden. We mochten geen nee verkopen. Always say yes. Ik moest daarom wennen dat je hier Nederland nee kan verkopen. Ik moest overschakelen naar een andere mindset. Dit was een goede les voor mij die ik geleerd heb dankzij het traject.

Two way street

Donderdag heb ik mijn eerste sollicitatiegesprek. Ook al word ik misschien niet aangenomen, dan heb ik deze ervaring al. Ik leer van elke ervaring. Ik beschouw sollicitaties als een two way street. Het moet van beide kanten klikken en goed voelen. Dat heb ik echt geleerd tijdens de trainingen. En dan ook nog eens in een ander land met een andere cultuur.

Plekje geven

Tijdens de training heb ik veel geleerd van mijn medekandidaten. Als je met ze praat leer je hoe dingen kunnen lopen. Heel interessant. Wellicht maak je het zelf nooit mee, maar dan heb je het al wel een keer gehoord. Veel mensen hebben nare ervaringen met sollicitaties. Tijdens de trainingen hielpen de trainers hen om dit te verwerken. Anders neem je dit misschien mee in je volgende sollicitaties. En denk je al snel: Ik pas daar niet. Ik heb gelukkig geen nare ervaringen met sollicitaties. En ik blijf sowieso positief. Er zijn zoveel plaatsen. Er komt een moment dat je vindt waar je past. Belangrijk is dat je je verleden verwerkt. Als iets je heeft gekwetst, dan moet je dit een plekje geven en voortuitkijken. Het is niet makkelijk, maar het kan gedaan worden. Ik blijf positief en zie alles als ervaringen en dingen waar je van leert die je weer meeneemt.

A perfect fit!

Na een succesvol sollicitatiegesprek werd ik door het bedrijf aangenomen! Ik heb mijn perfect fit gevonden!