"Moeilijkheden discrimineren niet in de wereld"

Foto groene boekje 500pixels

Het verhaal van Maud, 37 jaar.

Ik raakte overspannen nadat het combineren van een eigen zaak en mijn baan mij teveel werd. Toen ik plotseling uitvalverschijnselen kreeg in mijn linkerarm, begon het te dagen dat ik iets met mijn fysieke klachten moest doen. Na een afspraak bij de huisarts ben ik vrij snel doorgestuurd naar een specialist. Omdat ik niet meer kon functioneren en ernstige burn-out klachten had, startte ik met psychotherapie. Ik kon niet meer werken. Een donkere periode. Ik had het gevoel dat ik niet meer meedeed aan de maatschappij, waar ik voor mijn burn-out middenin stond. Vanwege mijn uitkering kwam ik in contact met een generalist van WIJeindhoven. Zij heeft mij ontzettend goed geholpen. Ze nam écht de tijd voor me en luisterde naar mijn behoeften. Op advies van de generalist van WIJeindhoven ben ik gestart met het Anders Denken, Doen en Bewegen (ADDB) traject van het Participatiebedrijf.

Het is ok om te delen

Toen ik begon aan het traject was ik erg gespannen. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, maar stond volledig open voor alle hulp die mij werd aangereikt. Vanaf moment één creëerden de trainers Bart en Lisanne het gevoel van veiligheid in de groep. Het is écht een vak als je dit kunt als trainers. Direct was duidelijk dat je jezelf mocht zijn in de groep en het ok is om te delen. Heel fijn om te ervaren en belangrijk voor mijn innerlijke proces. Doordat ik mij na alle ellende zo kwetsbaar voelde had ik het idee dat ik mezelf moest beschermen. Ik merkte al in de eerste training dat dit niet nodig was.  

Groene boekje

Dankzij het traject heb ik zoveel nieuwe inzichten gekregen. Ik vond alles interessant en leerzaam. Ik schreef alles wat we leerden en ik leerde over mijzelf ijverig op in m’n groene boekje. Ik kijk er regelmatig in terug en dat is zo fijn. Tijdens het traject werd ik op een mooie manier uitgedaagd om anders te denken en te leren kijken naar mijn gedachten. Gedachten werden namelijk tijdens de trainingen zorgvuldig en volledig ontleed. Erg leerzaam en zinvol. Hierdoor heb ik nuttige handvaten gekregen om vanaf nu op een andere manier met gedachten en situaties om te gaan.

Tentakels

Wat ik heel sterk vond aan de trainingen was hoe de trainers de groepsdynamiek begeleidden. Met hun ‘tentakels’ voelden ze precies aan wat er speelde in de groep en tegelijkertijd gaven ze aan elk individu aandacht. Echt vakwerk. Doordat de trainers zelf ook ervaringen deelden, voelde het niet alsof zij zich boven de groep plaatsten. Ze stelden zich op een professionele manier gelijkwaardig op. Hierdoor voelde je ook verbondenheid.

Kwetsbaar

Doordat we ons kwetsbaar opstelden tijdens het traject leerde ik de andere deelnemers steeds beter kennen. Een paar deelnemers vroegen zich na een paar trainingen af wat ik eigenlijk bij dit traject deed. Ik had toch een achtergrond in de hulpverlening en had toch gestudeerd? Moeilijkheden discrimineren niet in de wereld. Iedereen kan in de bijstand komen. Welke achtergrond je ook hebt. Prachtig dat ze deze vraag zo open durfden te stellen aan mij. Ik heb zelfs vrienden aan dit traject overgehouden.

Zonder oordeel

Dankzij het traject heb ik veel waardevolle inzichten gekregen. Misschien wel het meest waardevolle leerpunt voor mij is dat ik het verschil tussen feiten en interpretaties heb geleerd. Je gedachten bevragen zonder hier een oordeel aan te hangen. Een ander belangrijk leerpunt voor mij was leren luisteren naar mijzelf en mezelf serieus nemen.

Volop variatie

Verrassend vond ik de variatie in de trainingen. Dan bekeken we weer Youtube filmpjes, dan kregen we weer theorie of yogales. Zelfs vrienden die eerst sceptisch waren over het traject waren verrast toen ik vertelde wat ik allemaal leerde. Heel mooi om te zien.

Zo trots

Dankzij het traject heb ik het vertrouwen en inzicht gekregen dat ik tijd mag nemen om na te denken over mijn toekomst. Niet te overhaast stappen willen zetten om direct aan mijn toekomst te ‘moeten’ bouwen van mijzelf. Dit is namelijk mijn valkuil. Ik ben zelfstandig aan de slag gegaan om de mogelijkheden in vrijwilligerswerk te onderzoeken. Deze week start ik met vrijwilligerswerk bij een verzorgingshuis voor ouderen. Hierdoor kan ik heel rustig beginnen om weer werkritme op te bouwen. Een eerste stap om rustig toe te werken naar betaald werk. Ik ben oprecht trots op mijzelf. Dit traject heeft ervoor gezorgd dat ik weer in beweging ben. Een paar maanden geleden had ik deze stap nooit durven bedenken of zetten. Ik kan niet wachten om dit nieuws te delen met mijn generalist van WIJeindhoven. Zij zal ook zo trots zijn!